Blog > Komentarze do wpisu

Babciny sernik

Święta pełną parą więc i moc gotowania w domu :) dzisiaj wraz z mamą kroiłyśmy różne, różniste sałatki a wczoraj zrobiłyśmy sernik, według starego przepisu od babci :) To nasza mała coroczna tradycja. Wypieków mamy w domu więcej niż zwykle, tym bardziej że mama kupiła jeszcze torcik śmietankowy więc będą to z pewnością słodkie święta. Ja byłam odpowiedzialna za porządki, ale na szczęście uwinęłam się z tym stosunkowo szybko i choć teraz powinnam pisać pracę to piszę przepis . Haha. No więc dzisiaj przepis na sernik.

 

Babciny sernik

Składniki:

1 kg zmielonego twarogu

2 szklanki cukru

1 kostka margaryny

3 łyżki kartoflanki lub mleka w proszku

2 budynie śmietankowe

8 jaj

Ciasto :

1 kostka margaryny

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 jaja

3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Zaczynamy od ciasta. W makutrze, za pomocą kuli do ucierania (u mnie w domu mówi się na to duczek ale nie wiem jak tam u was :D), mieszamy ze sobą margarynę i cukier. Następnie dodajemy do mieszanki jaja. Kręcimy tak długo aż konsystencja będzie w miarę jednolita (z małymi grudkami). Mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia i partiami wsypujemy. Dalej mieszamy. Gdy konsystencja jest odpowiednia wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną tłuszczem.

Teraz pora na górną część sernika. Oddzielamy od siebie żółtka i białka. Następnie ucieramy za pomocą miksera cukier, żółtka i margarynę. Wrzucamy do miski twaróg i dalej ucieramy. Następnie wsypujemy kartoflankę i budynie śmietankowe (w proszku, nie gotujemy ! ) Kiedy konsystencja jest jednolita i bez grudek, w drugim naczyniu ubijamy mikserem białka na białą , puszystą masę. Ubite białka wrzucamy łyżką do mieszanki z twarogiem i łyżką (nie mikserem) łączymy obie substancje aż powstanie jednolita konsystencja. Wylewamy równomiernie na przygotowane wcześniej na blasze ciasto i wygładzamy łyżką. Wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut (ocieniamy samemu jak wygląda nasz sernik i czy jest już gotowy, można użyć do tego np. drewnianego patyczka) i pieczemy w temp. 180 stopni Celcjusza.

Po upieczeniu możemy opruszyć sernik cukrem pudrem lub oblać lukrem .

 

ciasto

ciasto upieczone

z pudrem

sobota, 07 kwietnia 2012, pauli95